ManMan親子活動分享:雲層下雨實驗

#在家實驗 #幼兒科學

#manmandiary #雲層下雨實驗

而家市面多左好多教育中心辦幼兒科學實驗,我想慳啲錢,順便親子下,所以在家科學實驗 la!!! 今次教水循環,加埋工作紙,阿媽親自教,又可以任影相,印象一個定好深刻(阿媽)

首先去download 工作紙,因為幼兒,我選了較淺嘅填色工作紙。

Website

http://cleverlearner.com/science/the-water-cycle-worksheets-for-preschool.html

做工作紙前我有用書介紹一下水循環,推介一下 first discoveries 系列,插圖精美,內容算易明。

開始實驗la!!

需要材料:

1. 刮鬍泡

2. 透明容器

3. 食用色素

4. 滴管

5. 藥杯

6. 清水 

步驟超簡單,先將透明容器中加入7分滿的清水,然後拿起刮鬍泡擠在水面上,之後叫小朋友滴入食用色素。

我地分別試了2種玩法: 直接滴食用色素/準備幾杯溝了食用色素的水,然後用滴管滴。後者較好玩。我地希望小朋友可以玩下溝顏色,所以準備了不同色彩。

希望大家喜歡我地嘅分享!

Man Man Diary

🎹follow my ig

https://www.instagram.com/diarymanman

🎹follow my fb

https://www.facebook.com/manmandiary

Contact my email

diarymanman@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s