EllynRoy之職場體驗:茶記新丁

而家好多教育中心都有舉辦職場體驗,Elly同Roy今次試做茶記新丁,值得同大家分享一下。

茶記新丁體驗系喺一間真茶餐廳「返工」,首先小朋友會被安排喺房度預備,家長就負責做真客人喺出面等食。細佬Roy只有2歲半,所以導師鼓勵了佢好多,佢先冇搵媽咪。

我地坐低一陣之後,就見到「經理」帶住地拖及新丁們出嚟,「經理」叫新丁們清潔地板,Roy好落力,反而Elly好怕掂地拖⋯

之後,新丁們會遞上餐具及幫客人落單。

我係想點兩份漢堡煲+沙律餐⋯ 不過細佬點了佢自己想食嘅薯條⋯⋯

新丁好忙呀!佢地要負責夾客人所選嘅食物同冲茶。飲品因為安全問題只有凍飲供應,客人一定好安心。

我地太肚餓,所以另外叫了兩份熱狗餐

新丁任務完成會領工資。導師會簡略講解一下要珍惜食物,教導小朋友收到工資可以捐給有需要嘅人,最後為了奬勵小朋友,每人會收到代表必需嘅糧食(餅)以及糖果。很有意義啊!

非常感謝導師嘅教導,我地很喜歡呢個簡單但有教育嘅體驗!希望大家喜歡我嘅分享!

Man Man Diary

🎹follow my

https://www.instagram.com/diarymanman

🎹follow my fb

https://www.facebook.com/manmandiary

Contact my email

diarymanman@gmail.com

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s