萬聖節小小科學家《巫婆湯+冷凍手 》來開巫婆派對!

呢幾日打風,所以早啲玩萬聖節實驗。上年萬聖節我地在家做小手工和怖置,今年兩位小朋友都番學了,所以挑戰簡單實驗!

#第一個實驗係「巫婆湯」

提起萬聖節,小朋友一定好喜歡煮巫婆湯。呢個實驗只需要準備baking soda, 醋、色素及容器。首先在容器放baking soda,然後少許色素,最後倒入醋,便會形成泡沫。

#第二日玩嘅系冰凍手實驗。

只需要預備幾個手套、橡筋、色素、水、萬聖節飾物。小朋友都可以輕鬆做到,只是下色素要小心。將飾物加入手套,然後下色素及水,滿後用橡筋紥實,放冰箱待結冰。結冰後,準備針筒給小朋友融冰囉!

總結,女兒説冷凍手較好玩,因為可以玩很久!

如有興趣,可欣賞實驗短片

希望大家喜歡我們的分享!

Man Man Diary

🎹follow my ig

https://instagram.com/diarymanman

🎹follow my fb

https://www.facebook.com/diarymanman


發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s