我的餐盤~小朋友簡單認識食物營養遊戲

今次ManMan教室自制了餐盤,目的係想Elly學下食物分類同食物營養。我的餐盤系根據美國政府農業部門(USDA)推出最新既飲食指南,即系同食物金字塔講Bye Bye!

我的餐盤倡導“四格餐盤、五類食物”的科學膳食觀。教材裏我提供了餐盤同埋睇見都會流口水既食物共29種款式!

Fruits-水果,Grains-穀物,Protein-含蛋白質食物,Vegetables-蔬菜

 

呢個小遊戲除左可以俾小朋友學識食物分類,仲可以令佢地知道要均衡飲食。

如果想要,請到以下連結下載

https://rebrand.ly/80j2jct

只要下載剪出黎就輕鬆玩,食物我已分類列出。

更多寶寶成長資訊,可到我的FB專頁 Man Man Diary

 

*歡迎電郵聯絡試用產品或出席活動:diarymanman@gmail.com*

 

My Facebook專頁: Man Man Diary

 

My Instagram: diarymanman

 

facebook pic

 

駐站Blogger :

 

親子王國 BK MilkEsdlife 靚太club 24parent/Oh!爸媽升小PortfolioMamibuy媽咪幫 PressLogic 親子日常 親子集合#TagmumShe.comBeauty Exchange.comWeshareUblog

 

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s