ManMan音樂教室-自製英文字母樂器卡

想提升小朋友對音樂有濃厚興趣,除左多聽不同類型音樂之外,認識不同樂器都係其中一個好方法。今次Man Man分享一個非常簡單既親子遊戲-自製英文字母樂器卡。

只需要到以下link下載剪出紙卡便可以。

https://drive.google.com/file/d/1q-i66EO5s31kq5nipCC4k8pt704DQ7PM/view

今次我自製嘅字母都係精選一d常見樂器,家長仲可以考下小朋友觀察力。

例如:Guitar 同Ukulele有乜分別?除左真實樂器看到有大小分別,如果小朋友細心觀察系會見到Guitar 有5條弦,而Ukulele只有4條弦。

另外我附上一張特別卡,係想考下小朋友睇完字母卡之後,知吾知道Man Man Diary logo既大咀鳥孭住乜野樂器⋯⋯你看得到嗎?

希望大家喜歡我既分享!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s