第一第二胎QE催生大比拼

我很怕痛,亦怕開刀。兩胎都系頂著頭皮上。第一胎順產之後感覺系好驚好痛,到第二胎臨生前夜晩都有喊過擔心過。不過今次第二胎生完我系完全吾怕,反而因為自己有大進步而感到高興!呢種滿足自豪令我覺得自己好叻!

qe 1 re

呢篇文黎個二胎順產感覺大對比:

  1. 時間

第一胎催生都系Qe, 過了一週預產期,要塞藥,催生約10小時,大痛約4小時。

第二胎隔了一年半生第二胎,因為BB大了一週,所以在預產週內催生,約7小時,大痛了2小時。

  1. 房間

第一胎二人房,除左我之外仲有對面外籍人士,中間用窗簾布隔住。

第一胎二人房,不過得我一個用家,仲有廁所。好似係唯一一間產房有廁所,老公可以隨時用廁所。正!

  1. 人手

兩胎嘅醫生、護士同助產士都非常有鼓勵性。不過第二胎有較多護士學生/醫生學生,到最後產程既時候我拒絕了護士學生入黎觀課,個一刻我腦都諗吾到甘多,一口拒絕了,自己感覺係最緊要,不過助產士是專業的,經過我拒絕之後仍然非常落力幫助我生產,給了我許多鼓勵說話!

qe2 resize

  1. 止痛方法

第一胎用左笑氣、止痛針、香薫。感覺只有笑氣最有用。

第二胎都系用左笑氣、止痛針,香薰仲有老公幫手用油按摩。今次覺得笑氣最有用,香薰都有用!係我陣痛完索番兩下真系舒服d,至於老公按摩只系感覺安心。

5. 有幾痛

第一胎乜都吾知就去左催生,催左好耐一度都未開,催生藥要加強先慢慢開了3度,到8度個陣我記得我好似痴左缐甘,感覺要爆了。

第二胎好識用笑氣,到5-6度時系有d辛苦,不過頂得顺,跟著好快就捱到可以push…所以我吾係覺得好痛呀。

6.  產後

第一胎要剪會陰,產後大出血,縫左好多針,我喺產房休息左幾個小時先落病房。

第二胎吾洗剪,縫左幾針ok。去完第一次小便我好快就落床。

  1. 隊友感想

第一胎隊友表示好緊張

第二胎隊表示冇甘緊張

  1. 見到BB既喜悅

第一胎生完之後見到BB非常之開心,乜痛都吾記得了,剪了會陰,縫左好多針。

第二胎生完系開心,不過好累,想快d休息仲有食野。

qe3 resize

總括來說,有過第一次順產經驗,第二次已經有心理準備,而且比較會懂放鬆,我覺得生bb又真系吾系好難,最重要系bb健康平安。

img_3490

我的Facebook Page: Man Man Diary

我的Blog: www.manmandiary.com

我的 Instagram IG#: diarymanman

***邀稿/出席活動:diarymanman@gmail.com***

駐站Blogger:

Oh爸媽-ohpama.com: Feautred Blogger

MamiBuy香港媽咪幫:駐站部落客

Beauty ExchangeCertified Blogger

ESDlife: Blogger

廿四孝父母 – 24parent.com: Featured Blogger

PressLogic 親子日常: Blogger

She.com: Blogger  

親子集合 #Tagmum: Blogger

Weshare.hk: Blogger

U Blog: Blogger

 

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s