我家有美食家

女兒蒑蒑自6個月起加固,一開始我都系叫工人姐姐煮黎煮去都魚肉菜粥/蕃茄肉碎粥甘,跟著食飯個陣就俾條菜佢咬下甘。一黎貪方便,二黎我吾想佢食甘多好野然後偏食。不過一歲之後佢就開始挑剔了!

eat5

雖然我都試過忍心由佢吾食,不過見住佢越來越瘦,好怕佢吾夠抵抗力,如果佢病我大住肚又病埋就幣傢伙,所以真系冇得再懶了,唯有親自出馬,自己上網搵食譜,一星期裏面儘量每日轉吾同口味黎博紅顏一笑呀!

eat6

史提芬周話過「只要有心,人人都可以係食神!」呢句好啱!我屋企不嬲都有個隊友兼美食家,問佢好吾好味如果佢坦白俾意見我只會火都黎,(有人煮埋俾你食仲想點⋯)不過美食家2.0就吾同了,每次問佢好吾好味,如果點頭我就特別滿足,啱食真系會同我清唒,但相反吾啱食,佢會擰左頭先然後食兩啖吐番出黎。(火都黎⋯⋯不過忍住)

baby cheers

所以只要我有心,一定煮到啱美食家2.0胃口既美食。真心佩服好多媽媽blogger成日有吾同食譜分享,我自己都要慢慢改進。

revised eat 4

img_3495

我的Facebook Page: Man Man Diary

我的Blog: www.manmandiary.com

我的 Instagram IG#: diarymanman

***邀稿/出席活動:diarymanman@gmail.com***

駐站Blogger:

Oh爸媽-ohpama.com: Feautred Blogger

MamiBuy香港媽咪幫:駐站部落客

Beauty Exchange:Certified Blogger

ESDlife: Blogger

廿四孝父母 – 24parent.com: Featured Blogger

PressLogic 親子日常: Blogger

She.com: Blogger  

親子集合 #Tagmum: Blogger

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s