Man Man 又打大佬之QE第一次產檢

10-9-2018

F285B801-233B-4655-B857-73F7DA6AF3E2

不知那來的勇氣去懷第二胎,今胎特別易累,好不容易捱到week10去第一次產檢,今次決定記錄一下所有產檢。

朝早吃了豐富早餐便來到日間醫療中心4樓,QE地點都算方便,環境寬敞乾淨。

第一次產檢流程

1. 門口四號窗登記 (拎定身份証,記得帶埋老公身份証副本)

2. 度高磅重

3. 坐在大堂看關於產檢同育嬰電視等叫名聽講座

4. 入房聽講座,今次好快,30min 內完成,姑娘介紹一下醫院會安排既檢查

5. 返大堂等叫名入診症室見助產士/姑娘

6. 落二樓抽血(孕婦吾洗排隊)

我的產檢

今年相比上年吾算多人,聽完講座之後大約等左半小時先入房見姑娘。姑娘會記錄我同老公資料(所以記住帶埋老公資料),仲有我第一胎資料。姑娘系remark到寫低我上次出血500ml,佢話要幫我check埋夠吾夠血,所以落二樓抽血個陣由原先三支加去四支。今年又系只得oscar,冇結構俾我。約完oscar 期同第一次見醫生既期之後就可以落去抽血。

二樓抽血好多人,不過記住孕婦吾洗排隊。經歷過生bb之後,抽血真系好少兒科!

整個流程2小時內完成。8:30am登記,10:15am抽完血走人。

今日派的小册子

8ED56D75-51C2-4750-8D0A-50A2A47B1DFB

我愛QE

  1. QE 生bb只要開左一度就落得產房,而且bb爸爸系吾需要上堂都可以全程陪產!讚!
  2. QE提供初生嬰兒代謝病篩查先導計劃 (姑娘話全港得3間醫院有)
  3. 紅十字會為QE安排捐臍帶血服務 (呢個上一胎我感冒所以捐吾到,今胎希望可以貢獻下)
  4. 如果行運,產檢會遇到Dr 黃建新

My Notes:

*book Dr 黃建新下個月產檢

(Dr Wong 價錢合理,份人又細心,又明白體諒去公立生bb既你,所以今胎都要搵佢)

*要book Dr 劉子健照結構 (week20-22)

(Dr Lau 系呢方面權威,物超所值,要早book!) 如果選nifty+結構package會平少少!

待續⋯ 下星期Oscar

 

大女兒 (差唔多10 month)

6742E327-3FD3-4801-9E93-E4D76AEBD98C

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s