有一種寶寶叫做「高需求寶寶」

我的寶寶Elly過了一百天已經介左夜奶,一直認為佢系易湊寶寶,例如幻想佢可以由夜晚8:00pm 訓到朝早8:00pm, 不過到而家8個月佢都仲系極度淺眠仲有極黏人。長輩經常提我不要縱BB,不過自己每日照顧真系發覺對佢強硬吾work,然後,我做了一些資料蒐集,看到有一種寶寶叫做「高需求寶寶」。

C1856181-432F-4FC3-B99A-9CA3496E7969.jpeg

高需求寶寶(high need infants)最早是由由美國西爾斯博士(Dr Sears)提出,以下是一些高需求寶寶的特徵,再加了本人一些經驗,希望同大家交流下。

1. 很敏感
高需求的寶寶對環境很敏感,他們會喜歡因為環境的變化而不安,在白天如果容易受到驚嚇,晚上也會睡得不穏。

Elly 四個月開始我已經差不多每日帶佢去婆婆屋企,不過佢用左好耐時間先可以系婆婆屋企熟睡。當回到家上樓梯時佢每次都好興奮(其他樓梯如地鐵出口佢冇反應架)。到而家八個月,當佢見到我要換衣服,佢就開始大喊,知道可以出街很開心,但當知道要回家更開心。

2. 反應強烈,需求不斷
高需求寶寶的哭鬧及情緒特別強烈,如果未能満足他們的需求,他們會出現很強烈的抵抗。

75DE4CEC-3168-47D5-B8D4-299AC0CE9709.jpeg

Elly 一出世之後,條尿片一濕就喊到好似受傷甘,真系痾一篤都同我喊,不過六個月開始就好d,便便佢就一直吾客氣,痾完一定嘈到你知。

自四個月開始反身之後,佢就越來越痴身,就算我放佢喺highchair 喺佢面前做家務,同佢傾住計唱住歌都吾得,勢要爆喊,我試過由佢喊,不過佢真系可以同我吾收聲⋯⋯⋯所以我d家務唯有揹住佢做或者等老公番黎陪佢玩先做。

3. 活動量高
高需求寶寶精力旺盛,不喜歡身體被拘束

仲記得有人問我如果甘怕Elly頭仔吹親,甘仲乜吾同佢帶帽?嗯⋯⋯應該有好多寶寶都系甘,佢地系吾會俾你成功帶帽!仲有退熱貼都系!另外好討厭束縛,如果bb車/ highchair 扣住,佢會勁憫,會郁身郁勢,再拗腰你睇,連揹帶都吾可以太䀡佢,所以冇人點解我條揹帶會甘鬆甘。

0FFA6B23-4AD1-4789-A61B-3E122B7F568F


CC67796F-12D9-41E1-A079-C10B1CE27F6D.jpeg

4. 奶量需求大
自從加固之後,Elly 仲系對奶需求仲系好大,冇少少奶水佢訓佢就眼光光,繼續玩吾午睡,打鬧都系甘。呢個冇法。

5. 入睡難,容易醒
高需求的寶寶睡覺喜歡被抱睡或者奶睡,日間睡眠時間非常短,少少聲響都能夠讓他們醒來。

Elly 系奶睡 type,經常精力充沛,不肯睡bb床的,硬放佢只會做出很多危險動作,所以每次佢熟睡我先抱佢番bb床。

6. 極度黏人
高需求寶寶對玩具興趣不大,最喜歡的是與大人互動。

我做得最啱就系冇買玩具,屋企既玩具都系朋友送,Elly 最鍾意只系痴住照顧佢既人,毛公仔佢影完張相,望左兩眼就完全冇興趣,最有興趣我用過既東西,我成日睇書,所以佢暫時對掀書最有興趣。

59F19773-50EC-44C4-BF2C-B90AC0EEAB81.jpeg

7. 不會自我安撫
成日聽到人地d 寶寶會有條安撫巾,Elly 一直冇樣野啱佢。有時佢吾肯訓我都忍吾住會鬧佢,由佢喊一陣,佢就訓,跟著我就有得訓😔

寶寶係自己生既,做媽媽真系最清楚自己寶寶,所以我覺得湊寶寶方法真系跟自己感覺就可以。意見當然可以接受,不過如果硬黎只有辛苦寶寶辛苦自己。每個媽媽都系最偉大,讓我地互相打氣!

486EC19E-BA1D-44D6-930A-F2B3FFA1299C.jpeg

參考資料:
https://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/fussy-baby/high-need-baby/12-features-high-need-baby

https://www.mombaby.com.tw/parenting/babycare/articles/4368

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s