生男生女?

仲記得當初知道肚裏面既BB系女仔時,係診所到喊。老公反應系:「我預左系女!」阿媽反應系:「咦!無所謂喇!你自己都系女⋯喊乜啫!」系囉⋯⋯自己都系女!到Elly 出世之後我既心情就完全改變了,畢竟BB系上天賜俾我既禮物,而且聽聞BB系因為選擇了我所以先黎呢個世界。

17830B34-AC7D-4F7B-9EC3-0E53A728BAE2

就等我列出生女有乜好喇!

1. 生女有藉口買更多衫

呢個吾應用系我身上,不過生女收d禮物同衫又真系好靚,尤其系我學生家長送既衫,好多都配埋隻毛公仔。

712D060C-D3B7-4415-9EAB-05E98CE20C3D

2. 女兒是爸爸前世情人

系真架!初初我老公仲話想要仔因為可以一齊打機!不過你睇佢兩父女d眼神就知道連我呢個主力照顧者都要行埋一邊。

3. 生女兒經濟壓力上少d

傳統上女會嫁出去,仔可能要同佢擺酒。雖然都系未知數,不過我既情況系女兒可以入讀自己母校,真系吾洗煩又吾洗做虎媽。

4. 生女兒不用處理婆媳關係

嗯⋯呢個真系毋須多講,如果我生仔都會好擔心個新抱又煩又惡!

199D7757-4E3E-42AD-8524-656F2B20F5AE

5. 女兒黏家

姑勿論第日個女嫁左出去仲會吾會番黎,以我所觀察,我d男學生一到4-5年級已經有自己打機睇戲圈,但女學生大部分到初中都仲會痴着媽媽。

6. 女兒可以令媽媽既童年黎多次

我到而家仲好鍾意Disney 卡通同Sailormoon, 所以我非常期待我女快d可以陪我睇電視,如果系男仔雖然我都鍾意Marvel 系列,但一定吾及同性別喜歡既野甘有共鳴。不過生BB過程根本就系搵命博,所以系男系女都一樣甘珍貴!

945AF3CC-A652-4C33-8D63-87538A5F263A

作者:Man Man

FB: Man Man Diary

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s